Geschiedenis Hurghada

In Hurghada zal men geen overblijfselen vinden uit de oude Egyptische beschaving. Noch piramides noch antieke tempels trekken historisch geïnteresseerde toeristen naar deze stad, aan de Rode Zee.

Tussen 1900-1920 was Hurghada een klein dorpje voor Arabische vissers, die uit Saoedi-Arabië kwamen. In 1908 bestond Hurghada uit slechts 6 eenvoudige hutten, die werden gebouwd met kamelen wol- en kamelen haar. Men verkocht in die tijd gevangen vis aan de Egyptenaren, die met kameelkaravanen uit de rest van Egypte kwamen.

De plaats begon in 1931 interessant te worden toen er olie werd gevonden in dit gebied. Doordat hier een olie-industrie ontstond, kwamen er ook andere beroepen en bedrijven die zich in Hurghada gingen vestigen zoals transportbedrijven, bouwnijverheid, vissers en handelaren.

De toeristische sector begon in de jaren 80. Door de natuurlijke en ecologische omstandigheden, bijvoorbeeld de 30 km lange kust met fijne zandstranden, koraalriffen met een veelvoud aan tropische vissen, maar ook de gegarandeerde zon, waren er genoeg redenen voor Arabische, Europese en Amerikaanse investeerders om toeristische projecten te beginnen in dit gebied.

Het aantal inwoners verviervoudigde zich in de afgelopen jaren van 20.000 naar meer dan 87.000. En als men dan bedenkt dat, ondertussen, 1 miljoen toeristen Hurghada per jaar komen bezoeken, dan is het niet moeilijk om voor te stellen dat er een enorme ontwikkeling heeft plaatsgevonden in deze regio van de Rode Zee, in de afgelopen jaren.




Hurghada betekent Al-Ghardaka in het Arabisch. Het heeft een kort en onopvallende geschiedenis. Tot in de jaren 20 kwamen de Arabieren uit Saoedi-Arabië om te vissen in de buurt van de Egyptische kust. Het gebied werd een ontmoetingsplek. De plek lag bij een grote woestijnboom, die duidelijk zichtbaar was vanaf diverse plekken. Deze boom werd Gharkad genoemd. De ontmoetingsplek kreeg daarom de naam Al-Gharkad dat later algemeen bekend werd als Al-Ghardaka.

Op de plek waar de boom stond, waaraan Hurghada haar naam dankt, was ooit een vakantie residentie gebouwd voor de laatste koning van Egypte, Koning Farouk, die tot 1952 regeerde. Vandaag de dag worden deze gebouwen gebruikt voor militairen.